dinsdag 10 september 2013

Veganistische Curry (kerrie) schotel.


In de meeste gerechten van (Zuid-Oost) Azië (tot in Australië) is er één grote basiswerkwijze: je voegt erg veel sterk smakende ingrediënten toe, die elkaar uitbalanceren. In een curry is dat niet anders. Dit gerecht is gebaseerd op een Chinese curry i.t.t. Indische curry.

Basis voor de 'curry':
Gember. Look. Citroengras. Ajuin. Chili. Kurkuma. (+ kokosmelk op het einde toevoegen)
Je kan ook nog toevoegen: Galanga. Kaneel. Steranijs. Limoenblaadjes. Kruidnagel. Kardemom.
En je kan ook nog toevoegen: Geplette noten (wordt dan een pasta). Koriander. Peterselie. Thaise Basilicum (of munt). Limoensap (helemaal als laatste toevoegen).

De curry is lekkerst als de basisingrediënten vers zijn. Gebruik gelijke hoeveelheden (ajuin mag een dubbele hoeveelheid zijn) en snipper alles zo fijn mogelijk. Gooi de basisingrediënten als eerste in de wok (of ander recipiënt) en bak het tot de ui een beetje zachter wordt. Pas dan kan je de andere ingrediënten toevoegen. Ik heb in de curry op de foto's broccoli en boontjes (op voorhand gestoomd/geblancheerd), wortel, paprika, oesterzwammen, erwtjes en witloof toegevoegd. Als alles gaar is (beetgaar!!!) dan voeg je de kokosmelk toe, laat alles nog héél even terug opwarmen. Voeg dan zout, een beetje suiker, sojasaus toe (lichte en donkere) en eventueel het limoensap en de koriander, peterselie, ...

Serveer dit met rijst of tarwenoedels. Voila.Geen opmerkingen:

Een reactie posten